
Ramazanda reflü xəstələri nələrə diqqət etməlidir?
Newscenter.az trthaber-ə istinadən bildirir ki, Ramazan ayında yemək və içmə vərdişlərindəki dəyişikliklər reflüyə səbəb ola bilər. Bəs, bunun qarşısını almaq üçün nələrə diqqət edilməlidir?
Yemək vərdişlərinin dəyişdirilməsi mədə turşusunun artmasına və reflü simptomlarının pisləşməsinə səbəb ola bilər. Bu səbəbdən Ramazan ayında reflü xəstələrinin diqqətli olması lazımdır. İftar və sahur vaxtlarında üstünlük veriləcək qidalar, qidalanma vərdişləri və düzgün bəslənmə reflü əlamətlərinin idarə olunmasında həlledici rol oynayır.
Ramazan ayında reflü xəstələri qidalanmalarına xüsusi diqqət yetirməlidirlər, çünki uzun müddət ac qalmaq, iftarda tez və ağır yeməklər yemək mədə turşusunu artıra və reflü əlamətlərini pisləşdirə bilər.
İlk olaraq iftar üçün şorba, iftar yeməyi kimi porsiya hazırlayıb bunları istehlak etdikdən sonra 15-20 dəqiqə gözləmək lazımdır. 15-20 dəqiqədən sonra əsas yemək və yeməyə davam etmək, təxminən 1 saat davam edən iftar etmək lazımdır. Sahurda yeməkdən sonra da ən azı 1 saat oyaq qalmaq lazımdır.
Mehman Mehdiyev