Çərşənbə, 1 dekabr 2021, 23:17:05  
Sizin Reklam Burada.

Bu xəstəlikdən əziyyət çəkənlər Ramazanda necə qidalanmalıdırlar?

Bu xəstəlikdən əziyyət çəkənlər Ramazanda necə qidalanmalıdırlar?


Ramazanda reflü xəstələri nələrə diqqət etməlidir?
Ramazan ayında yemək və içmə vərdişlərindəki dəyişikliklər reflüyə səbəb ola bilər. Bəs, bunun qarşısını almaq üçün nələrə diqqət edilməlidir? Təfərrüatlar xəbərimizdə.
Ramazanda reflü xəstələri nələrə diqqət etməlidir?
Yemək vərdişlərinin dəyişdirilməsi mədə turşusunun artmasına və reflü simptomlarının pisləşməsinə səbəb ola bilər. Bu səbəbdən Ramazan ayında reflü xəstələrinin diqqətli olması lazımdır. İftar və sahur vaxtlarında üstünlük veriləcək qidalar, qidalanma vərdişləri və düzgün bəslənmə reflü əlamətlərinin idarə olunmasında həlledici rol oynayır.

Bəs, reflükslü insanlar iftar və sahurda necə qidalanmalıdırlar? Bunu Yenimahalle Təhsil və Araşdırma Xəstəxanasının diyetoloqu Ezelnur Kılıç TRT News-a açıqlamasında deyib.


“Ramazan ayında reflü xəstələri qidalanmalarına xüsusi diqqət yetirməlidirlər, çünki uzun müddət ac qalmaq, iftarda tez və ağır yeməklər yemək mədə turşusunu artıra və reflü əlamətlərini pisləşdirə bilər”.
Yenimahalle Təhsil və Araşdırma Xəstəxanası Diyetisyen Ezelnur Kılıç
Reflü xəstələri necə qidalanmalıdır?
Yenimahalle Təhsil və Araşdırma Xəstəxanasının dietoloqu Ezelnur Kılıç iftardan sonra müəyyən aralıqlarla kiçik hissələrdə yemək tövsiyə edir.

"İlk olaraq iftar üçün şorba, iftar yeməyi kimi porsiya hazırlayıb bunları istehlak etdikdən sonra 15-20 dəqiqə gözləmək lazımdır. 15-20 dəqiqədən sonra əsas yemək və yeməyə davam etmək, təxminən 1 saat davam edən iftar etmək lazımdır. Sahurda yeməkdən sonra da ən azı 1 saat oyaq qalmaq lazımdır".

Reflü xəstələri üçün tövsiyələr
Ezelnur Kılıç reflüksün qarşısını almaq üçün iftar və sahurda yüngül qidalar seçməyi, bol su içməyi tövsiyə edir.

"Tərkibində zülal və lif olan qidalar istehlak edilməli, yağlı və ədviyyatlı qidalardan uzaq durmalı, qazlı içkilər və turşulu meyvələrdən uzaq durmalı, süd və süd məhsullarından ehtiyatlı istifadə edilməli, bol su içilməli, yavaş-yavaş yemək və kiçik porsiyalarla istehlak edilməlidir".

Mədə qoruyucu dərmanlar həkim nəzarəti altında istifadə edilməlidir.

Kılıç iftar və sahurdan dərhal sonra yatmağın reflü çağırdığını da söyləyir: “İftar və sahurdan dərhal sonra uzanmayın, ən az 2-3 saat dik vəziyyətdə qalmağa çalışın. deyir.
Xəbəri paylaş